Etsi
  • Jani Roman

Osa 3 Koronahuijaus#hymyonparasmaski


QAnon vaikuttaa joogapiireihin.


Salaperäisen järjestön taustalla vaikuttavat henkilöt oivalsivat, miten päästä leviämään uusien ihmisten pariin: hyvinvointipiireissä on jo valmiiksi salaliittoteorioita vilkuilevia, tiedevastaisia, valtarakennevastaisia, rokotevastaisia. QAnon alkoi tuottaa näihin sopivia viestejä, ja se upposi. Kun koronan myötä terveydenhoitojärjestelmät olivat useassa maassa ylikuormittuneita, QAnon tuuppasi viestiä, että korona on huijaus, ja kaiken takana on Bill Gates osana eliittiä, joka pitää pedofiilijuhliaan ja ohjaa kulissien takana koko maailmaa.


Nuo viestit ovat levinneet kulovalkean tavoin ympäri maailman. Kaikki ovat nähneet ”lääkäriryhmien” videoita, joiden näyttäminen sitten pian estetään, koska ne sisältävät niin paljon valheita, mutta QAnon ja sen sielunsukulaiset kääntävät asian toisinpäin: totuuden ei anneta tulla julki. Tämä onkin QAnonin ja sen taustalla olevien ihmisten todellinen päämäärä – ei siis sydäntietoisuus, Kultaisen ajan saapuminen tai lasten pelastaminen pedofiileiltä, vaan epäluottamuksen synnyttäminen. Tavoitteena on yhteiskuntien romauttaminen tai vakava vammauttaminen, kun ihmiset alkavat pelätä ja vihata toisiaan.


QAnon on kuitenkin mielestäni väärinymmärretty. Se pomppasi nyt valokeilaan, ja toki ihan syystä.


Mutta kaikki, jotka jakavat QAnonin – tai vastaavia – viestejä, eivät nimittäin tunnusta olevansa qanonilaisia. He eivät ehkä tiedä mitään koko järjestöstä. He saattavat olla hyvinkin empaattisia ihmisiä ja ajatella maailmassa olevaa pahuutta, jolle pitää tehdä jotain.


Siitäkin huolimatta – siis että ihmisille algoritmien avulla tuupataan valheita – mielestäni vastuu ei kuulu QAnonille.


Vastuu kuuluu jokaiselle meistä.


Ensisijaisesti niille, jotka levittävät valheellisia viestejä eteenpäin. He ovat yleensä vetäytyneet tai lähes vetäytyneet ”valtamedian” vaikutuksesta. He hankkivat tietoa ”muistakin lähteistä”.


Heillä on suuri vastuu.


Vastuu, jota he eivät voi väistää.


Nyt he nojaavat ”lääkäriryhmiin” ja juristeihin, jotka väittävät, että PCR-testaus on huijaus, että jopa testin kehittäjä oli sanonut, että sitä ei voi tähän käyttää (mikä ei pidä paikkansa, sillä hän oli kuollut jo viime vuonna ennen koronaa!).


Jokaisen, joka levittää näitä eteenpäin, tulisi osoittaa todistettavasti väitteensä.


Selvitettävä väitteiden alkuperä.


Ei paettava jonkun selän taakse, kuten jonkun juristin esittämien valheellisten väittämien taakse.


Nimittäin – jokainen, joka todella aidosti selvittää näitä asioita, löytää noiden väitteiden perustuvan valheisiin.


Tämä on ero oikeiden asiantuntijoiden ja salaliittoteorioita esittävien kesken: ensimmäiset tekevät työtä, jossa he selvittävät asioita perinpohjin perustuen todellisiin tutkimuksiin, ja josta he ovat oikeasti vastuussa, ja jälkimmäiset taas levittävät ilman vastuun ottamista muiden keksimiä valheita.


Minua tämä turhauttaa, sillä olen käynyt läpi valevideoita, valeväittämiä, ja sitten olen käynyt läpi oikeiden asiantuntijoiden tekstejä, oikeita tilastoja, oikeita tutkimuksia. Valheita eteenpäin tuuppaavat eivät ole sitä tehneet. Jos he todella olisivat sen tehneet, eivätkä pyörineet valemedioiden pauloissa, he näkisivät, että heidän jakamansa viestit perustuvat valheelle.


Vastuu on siis palautettava jokaiselle. Myös Donald Trumpille – ei ole oikein, että valehtelee.


#hymyonparasmaski ajatteli myös 33-vuotias hyvinvointialan yrittäjä ja vaikuttaja Dmitriy Stuzhuk, jolla on 1,1 miljoonaa seuraajaa Instagramissa. Tai siis oli.


Hän kertoi seuraajilleen, että korona on huijausta. Sitten hän alkoi saada hengitysvaikeuksia. Kolmen pienen lapsen isä menehtyi koronaan.


Kun Suomessa nostettiin esille Facebookin Jooga-ryhmässä QAnonin vaikutus, siitä nousi suuri haloo. En olisi uskonut, millaista keskustelua joogaryhmässä käydään. Naurunaamoja, siis käytännössä keskisormen näyttämistä, henkilökohtaisia loukkauksia.


Kaiken lisäksi keskustelu yritettiin estää. Ylläpito poisti postausketjuja tai lukitsi kommentoinnin.


Tämä on vakava merkki ja itsetutkiskelun paikka.


Sitä ei voi kuitata kevyesti, sillä jos niin tehdään, on se sama kuin Donald Trumpin valheet kuitattaisiin olankohautuksella. Millaista yhteiskuntaa me silloin rakennamme?


Millainen on yhteisö, jossa ei voi nostaa tärkeitä asioita pöydälle?


Jos siinä on väärinkäsityksiä, se voidaan todeta. Errare humanum est. Keskustelua voidaan käydä arvostavasti ja kunnioittavasti. Ilman naurunaamoja.


Ainakin niin toivoisin, että edes joogapiireissä – siis henkiseksi itseään kutsuvassa – se olisi mahdollista.


Järjestimme tuon keskusteluyrityksen jälkeen parin päivän päästä, nopealla aikataululla, videoidun keskustelun joogaopettajien Mia Jokinivan ja Nina Pyykkösen kanssa reflektoidaksemme mitä tässä tapahtui.


Jotkut olivat sitä mieltä, että siihen olisi pitänyt ottaa ”vastapuoli” mukaan.


Tarkoittavatko he, että QAnon olisi pitänyt ottaa mukaan? USAssa se on luokiteltu terroristijärjestöksi. Sitä pidetään vaarallisena – vain päivää ennen keskusteluamme QAnon järjesti Saksassa terrorihyökkäyksen.


Vai olisiko ”vastapuoli” ollut se, joka halusi, että asiasta ei keskustella? Vai olisiko pitänyt ottaa ne, jotka alkoivat pommittaa asian esille nostanutta Mia Jokinivaa vihaviesteillä? Vai ne naurunaamailijat?


Pidimme tunnin mittaisen pohdinnan, jossa minulle yksi tärkeimpiä kiteytyksiä oli, että fantasia hyvän ja pahan välisestä taistelusta on vaarallinen. QAnon kannustaa ihmisiä tuhoamaan ”pahan”. Se kannustaa ihmisiä ”vastarintaan”. Se haluaa saada ihmiset kaduille, rajoituksia ja maskeja vastaan – siis pyrkii aiheuttamaan epäluottamusta ja jännitteitä.


Euroopassa ja USAssa on jälleen uusia tartuntaennätyksiä. USAssa on kuollut tänä vuonna yli 300.000 ihmistä enemmän kuin olisi pitänyt, eikä vuosi ole vielä lopussa. Euroopassa on sama luku.


Ruotsissa 70 lasta on saanut koronasta vaikean ja vaarallisen tulehdusoireyhtymän, jota pidetään hyvin harvinaisena. Yli 25.000 ruotsalaista kärsii Covid-19:n pitkäaikaisvaikutuksista.

Mikä on silloin ihmisten vastuu, jotka kannustavat ihmisiä valheella, että virusta ei ole, että ei ole syytä toimia, ja samaan aikaan sairaalat ovat jo monessa Euroopan maassa täynnä? Manchesterin 12 sairaalaa Englannissa ovat käytännössä täynnä. Tehohoitopaikoista on käytössä 82 % - ja vain koronapotilaille.


Ja vielä: tutkimukset ovat kiistatta osoittaneet, että hengityssuojainten käyttö vähentää sairastumisia, vakavia sairastumisia ja kuolemia. En esitä tässä tutkimusta (tästäpä jotkut riemastuvat) vaan sanon: tutkimukset on niin moneen kertaan esitetty, että löydät kyllä ne itse, jos kannat vastuusi.

185 katselukertaa0 kommenttia