Etsi
  • Jani Roman

Kokemuksia konstellaatiosta suorassa lähetyksessäOhjasin ensimmäistä kertaa suorassa lähetyksessä perhekonstellaation lauantaina 8.2. Webinaarin olin nimennyt näin: Konstellaatiowebinaari – Puhutaan sydämen kielellä.


Haluan jakaa kanssasi joitakin pohdintoja tästä kokemuksesta.


Webinaariin ilmoittautui yli 280 osallistujaa, joista paikalle saapui hieman yli 180. Kerroin jo etukäteen, että tästä webinaarista ei tule tallennetta. (Jos mietit miksi, niin en halua, että kenenkään konstellaatiota katsellaan edes takaisin – nämä ovat ainutkertaisia kokemuksia.)

Sain etukäteen 38 toivomusta konstellaation aiheeksi. Jokainen niistä olisi ollut konstellaation arvoinen, mutta valitsin lopulta yhden aiheen, jossa oli äidin ja teini-ikäisen tyttären suhde.


Konstellaatiotoiveet koskettivat häpeän kokemuksia, vaikeuksia aikuisten lasten kanssa, koulukiusaamiskokemuksia, suhteita sisaruksiin, miessuhteita, työpaikan etsintää… Kaikki asioita, joita voisi tutkia ja käsitellä konstellaatiolla!


Päädyin kuitenkin äidin ja tyttären suhteeseen, koska lapsen hyvinvointi on mielestäni etusijalla, ja koska lapsen ja vanhemman suhde on aivan ytimessä. Suhde vanhempiin on jokaiselle meistä aivan keskeinen.


Miten sitten voimme käsitellä tällaista aihetta konstellaatiolla?


Ensinnäkin on hyvä tunnistaa, että konstellaatio avaa intuitiivista ymmärrystä käsiteltävästä asiasta. Se ei aina anna suoria vastauksia, vaan ennemminkin osoittaa suuntaa, josta ratkaisua kannattaa etsiä.


Konstellaatio on yleensä aina prosessin alku, ei päätepiste. Käsiteltävään asiaan tulee uutta näkökulmaa, ja alitajunta alkaa työstää sitä.


Toisinaan konstellaatio voi yllättää: se tuo eteemme näkökulman, jota emme ollenkaan ole tulleet ajatelleeksi. Toisinaan se taas vahvistaa sen, minkä jo tiesimmekin, mutta emme ehkä halunneet sitä aivan tiedostaa.

Konstellaatio on siis kesyttämätön – sitä ei voi etukäteen käsikirjoittaa.


Tämä on ohjauksellisesti tietenkin suuri haaste.


Se edellyttää uskallusta luottaa prosessiin tietämättä lopputulosta. Ohjaajalta se edellyttää myös syvää henkilökohtaista sisäistettyä ymmärrystä, jotta ohjaaja kykenee tunnistamaan ne oleelliset kohdat, joiden avulla ongelmien juurisyyt voivat nousta esiin, ja mikä voisi tukea asiakasta hänen kysymyksessään.


Webinaarissa kerroin ensin systeemisestä ymmärryksestä ja konstellaatiosta. Avasin ihmismielen keskeisiä mekanismeja, jotka saavat meidät liittymään muihin ihmisiin. Nämä ihmiset eivät rajoitu vain nykyhetken ihmisiin, vaan mukana on erityisesti vanhempiamme ja myös isovanhempiamme. Olemme osa perhettämme ja sen näkymättömiä sidoksia.


Nämä sidokset vaikuttavat meissä enemmän kuin arjessa tunnistammekaan. Ne vaikuttavat elämänvalintoihimme, ihmissuhteisiimme ja tunteisiimme. Varsinkin, jos perheessä on tapahtunut traumaattisia asioita, joita ei ole silloin aikoinaan kyetty kohtaamaan, tunnekuorma näistä tapahtumista siirtyy seuraaville sukupolville taakkasiirtyminä.


Tämän puolen tunnin alustuksen jälkeen aloitimme konstellaation. Nimettömänä ollut konstellaatioasiakas sai lyhyesti kertoa aiheestaan ja mitä toivoi tältä työskentelyltä. Hän toivoi selkeyttä suhteessa lapseensa ja miten voisi lastaan tukea.


Konstellaatiossa näkyi lapsen tunnekokemus ja hänen tarpeensa suojautua. Siinä näkyi äidin toivo yhteyteen, mutta jokin esti yhteyden syntymisen. Jokainen vanhempi voi samaistua äidin huoleen.


Valitettavasti webinaarissa oli teknisiä ongelmia. Ne johtuivat pääasiassa siitä, että vaihdoin välillä äänilähdettä eli mikrofonia. Se aiheutti pätkimistä lähetykseen. Myös ilmeisesti suuri osallistujamäärä kuormitti sen verran, että sekin osaltaan aiheutti yhteyden katkoksia.


Käytin konstellaation kuvaamiseen toista kameraa, jolla saimme paremman kokonaiskuvan, kun alustuksen ajan käytin tietokoneen omaa kameraa. Kameran vaihto aiheutti myös pieniä mustia hetkiä lähetykseen.


Teknisistä ongelmista huolimatta kykenimme keskittymään täysin konstellaatioon.


Konstellaatiosta tuli ihmeellinen viestintuoja menneisyydestä. Nimittäin lapsen ahdistuksessa tapahtui uskomaton käänne, kun otin konstellaatioon mukaan äidin ja isoäidin lisäksi tuntemattoman tekijän – se kuvasi jotain vaikeaa tapahtumaa menneisyydessä.


Isoäiti ei halunnut sitä katsoa ja halusi myös estää muita näkemästä sitä.


Tämän vaikean tapahtuman mukaanotto (tuoli sai edustaa sitä) aikaansai kuitenkin konstellaation käänteen. Lapsen ahdistus suli pois ja muuttui suruksi ja helpotukseksi. Tarve suojautua väheni. Hänestä tuntui oikealta, että äiti ja isoäiti katsoivat tuota tuntematonta tekijää. Hänen ei tarvinnut kantaa sitä enää yksin.


Muutamat sanat, joiden avulla selkeytin vielä menneisyyden taakan taakse jäämistä, vapauttivat äidin ja tyttären suhdetta lisää.


Kun alussa ahdistus oli käsinkosketeltavaa, niin niin oli myös vapautumisen kokemus. Tytär kykeni vihdoin tulemaan äidin syliin.


Pyysin osallistujilta palautteita webinaarikokemuksestaan, ja niiden perusteella tämä kokemus välittyi vahvasti kuvaruudun toiselle puolelle. Usea itki kotonaan ja koki saman vapautumisen tunteen.


Tämä konstellaatio esitti yksinkertaisen karulla tavalla, miten olemme sidoksissa menneisyyden käsittelemättömiin vaikeisiin asioihin. Yleensä, kun katsomme oiretta, siis vaikka ahdistusta, saatamme etsiä ratkaisuksi jotain sellaista, joka onkin vain laastaria, mutta emme huomaa ollenkaan syvempää syytä, joka hiertää haavaa uudelleen ja uudelleen.


Auttoiko tämä konstellaatio sitten asiakasta ja hänen lastaan?


Se jää nähtäväksi.


Konstellaatio avasi aivan uuden näkökulman tähän kysymykseen. Se työstyy alitajunnassa ja tuottaa oivalluksia, jotka saattavat putkahdella tietoisuuteen päivien, viikkojen ja kuukausien aikana.


Tämä ei poista sitä, etteikö muutakin kannattaisi tehdä. Kaikkea, mikä tuntuu oikealta ja tukee lapsen ja äidin hyvinvointia.


Joku voi ajatella, että tämähän on aivan kummallista. Konstellaatiosta ei tullut mitään konkreettista.

Sanoisin, että tästä konstellaatiosta tuli valtavan suuria oivalluksia, ei vain asiakkaalle, vaan myös kymmenille muille, jotka katsoivat konstellaatiota.

Palautteissa näkyi, miten ihmiset saivat tästä paljon itselleen.


Sitä on ehkä vaikea sanallistaa, sillä se on kokemus.


Jotain vapautuu syvällä tasolla.


Tämä on syy, miksi konstellaation avulla sadat tuhannet ihmiset ovat saaneet merkittävää tukea – sellaista tukea, mitä eivät ole saaneet muista terapioista.

Tällä en tarkoita, että kritisoin muita terapiamuotoja. Kaikilla on paikkansa.


Konstellaation paikka on erityisesti kysymyksissä, joissa on epämääräisiä ahdistuksia, vaikeita ihmissuhteita, ylipäätään ongelmia, joiden juuret voivat ollakin sukuhistoriassa.


Esitin alustuksessani Tehy-lehden artikkelin, jossa puhuttiin taakkasiirtymistä.


Tässä webinaarissa artikkelin teksti tuli eläväksi kokemukseksi.


Kiitos kaikille osallistujille. Tämä oli tärkeä hetki. Olen syvästi kiitollinen, että sain jakaa sen kanssanne – ja sen ansiosta jakaa kokemusta vielä useamman kanssa tämän kirjoituksen kautta.


Toivon sinulle ja läheisillesi kaikkea hyvää.

Webinaariin osallistuneiden palautteita:


“Koin valtavaa surua joka purkautui itkuna mikä kesti iltaan asti. Ymmärsin myös miksi näin tapahtui...kiitollinen.”


”Teknisistä kömpelyyksistä huolimatta kokemus itsessäni oli voimallinen ja pystyin peilaamaan tuntemiani tuntoja omaan henkilöhistoriaani ja matkan varrella niistä tehtyihin tulkintoihini. Jotain aukesi suhteessani omaan äitiini, joka oli lähes alati huolissaan minusta ja sisaruksistani. Ikäänkuin maailma, jossa elimme olisi ollut uhkaava. Suhteeni luottamukseen on pitkälti ollut varuillaan oloa. Olen saanut opetella luottamuksen anatomiaa.”

”Tosi mielenkiintoinen menetelmä, heräsi tunteita ja halu selvittää omankin perheen taustoja, joista ei ole puhuttu. Tunnen että ne vaikuttavat yhä minuun ja ehkä myös tyttäreeni. Aihe oli minulle hyvin omakohtainen. Kiitos paljon, että sain osallistua tilaisuuteen!”


"Ihmissielun ihmeellisyys, käyttäytyminen, puhumattomuus jne... Antoi upeita välähdyksiä meistä ihmisistä.."


"Erittäin mielenkiintoista päästä mukaan seuraamaan konstellaatiota livenä, sen tarkoituksen ja käytännön toteutuksen pystyi todellakin ymmärtämään, toisin kuin jos kulkua vain kuvattaisiin esim. sähköpostissa tms."


"Se toimi paremmin kuin uskoin etukäteen"


"Konstellaatio oli vaikuttava, sujuva, tunteita avaava."


"Rohkea kokeilu hyödyntää tämän ajan teknologiaa ja tarjota usealle yksilölle mahdollisuus liittyä yhteisen ymmärryksen lisäämiseen. Hmmm. maailmanlaajuisten kysymysten käsittely globaalisti liittyen mukaan missä tahansa ympäri maapalloa?"


"Sisältö oli erinomainen, myös asiakkaan ongelma hyvä koska se oli selkeä ja varmasti monta koskettava."


"Toiminnasta välittyi rakkaus ja hyväksyntä, sekä kehitys kohti parempaa ihmisten välistä ymmärrystä."


"Onnistuit luomaan turvan tilan omalle oivaltamiselleni."


"Oma voima-kurssini oli alku missiolle ja Dialogi-instituutti on sen oppaana. Tämä Webinaari on osa sitä, jatkuu....."


"Konkreettista ihmisten auttamista, mielenkiintoisella tavalla."


"Kiitos hyvästä asiasta, jota viet eteen päin! Tätä tarvitaan! Kiitos!"

"Kiitos, tämä oli hieno kokemus! Sain myös omalle kysymykselleni paljon apuja tästä :) Käyttökelpoinen tämä live-konstellaatio, jatkoon vaan!"

”Esimerkki tapaus ja aihe oli tavanomainen ja siksi erittäin tärkeä. Tuli tunne, että konstellaatiolla olisi varmasti paljon tilausta Suomessa.”


Jälkisanat

Muutamissa palautteissa käytettiin sanoja “esiintyjät” ja “esitys”. Haluaisin täsmentää, että kyse ei ollut esityksestä, vaan edustajat ilmensivät systeemissä olleiden ihmisten kokemuksia. Tämä on tietenkin hieman mystistä, mutta ohitan sen tässä vaiheessa menemättä syvempiin pohdintoihin siitä, miten se on mahdollista. Se riittänee tässä kohtaa, että tuhansien konstellaatioiden kokemusten, ja Työsuojelurahaston tuella toteuttamani yli vuoden mittaisen tutkimuksen perusteella tiedämme, että tämä menetelmä kuvaa luotettavasti tutkittavaa systeemiä ja siinä olevia dynamiikoita.

Sinun kannattaa osallistua konstellaatioryhmään, jos haluat kokea tätä työskentelyä lisää.

40 katselukertaa0 kommenttia