Etsi
  • Jani Roman

Kasvu aikuiseksi - ole yhteydessä itseesi

Päivitetty: 25. loka 2020Onko mitään tärkeämpää kuin yhteys itseen ja elämään?


Yli 25 vuoden ajan olen tutkinut tätä yhteyttä. Se on vienyt läpi terapeuttiopiskelujen, väitöskirjatutkimuksen, satojen psykodraamojen, tuhansien konstellaatioiden, tuhansia tunteja meditaatiota ja muuta aiheeseen liittyvää opiskelua ja harjoittamista.


Yhteys itseen on syvenevä prosessi. Elämänmittainen matka. Se on yhä uudelleen elämän virtaan astumista. Se on kasvua. Se on laajentumista. Se on merkityksellisyyttä. Se on ravintoa, jota tarvitset.


Mutta – keneen syvennät yhteyttä? Kuka olet?


Olet tuntematon.


Tiedät jotain historiastasi. Tiedät jotain tunteistasi, tarpeistasi, toiveistasi, kokemuksistasi.

Se ei kuitenkaan ole kaikki. Se on vasta pintaa. Se on valtaosin jotain, mikä kuuluu menneisyyteen.


Et myöskään tiedä miksi tulet.


Kapasiteettisi on tuntematon, sillä se kasvaa kutsusta. Elämä kutsuu sinua kasvamaan. Olet siis tuntematon.


Yhteys on läsnäoloa tämän tuntemattoman kanssa. Yhteyden ansiosta alkaa tapahtua kasvua. Ilman yhteyttä ihminen sulkeutuu ja hänen kehityksensä pysähtyy.


Siksi ihminen tarvitsee jatkuvaa vuorovaikutusta, joka laajentaa häntä. Joka antaa hänelle ravintoa.


Siksi myös sanotaan, että opettaja saapuu kun oppilas on valmis. Vain oppilas voi avata yhteyden. Yhteys ei ole valikoiva, vaan se avaa yhteyden kaikkeen kokemukseen. Siksi se saattaa myös pelottaa.


Olet tuntematon – mutta yhteydessä olet turvassa. Olet osa isompaa. Et ole enää yksin.


Olen viimeaikoina opiskellut Robert Keganin teoriaa ihmisen kehityksestä. Se on ollut todella mielenkiintoista.


Hän on luokitellut ihmisen kehityksen viidelle tasolle. Ensimmäiset tasot ovat lapsen kehitysvaiheita, jolloin lähtökohta on pääasiassa itsekeskeinen. Kolmas taso on ensimmäinen aikuisen taso, jossa ihminen siirtyy itsekeskeisyydestä yhteisöllisyyteen. Hän alkaa tajuta olevansa osa yhteisöä, jossa muillakin on tarpeita.


Keganin mukaan suurin osa aikuisista jää kolmannelle tasolle. Harva kehittyy neljännelle tasolle, jossa ihminen alkaa irrottautua siitä, että muut määrittäisivät häntä. Kolmannella tasolla ihminen määrittyy ihmissuhteiden kautta, mutta neljännellä tasolla hän ei enää ole muiden vaatimusten ohjaama.


Viidennellä tasolla ihminen on autonominen ja kykenee ymmärtämään monenlaisia näkökulmia ja arvostuksia, eikä ole itsekään enää identifioitunut omiin käsityksiinsä. Hän on vapaa.


Harva siis kasvaa kolmannelta tasolta neljännelle.


Se työ, jota olen tehnyt konstellaatioiden parissa, tukee merkittävästi ihmisen kasvua neljännelle ja viidennelle tasolle – jos käytän näitä Keganin määrityksiä.


Kasvamme aikuiseksi, joka rakentaa hyviä ja vastavuoroisia suhteita muihin ihmisiin. Kasvamme ihmiseksi, joka erottaa itsensä muista – joka kasvaa omaan suuntaansa, eikä enää täytä vain muiden odotuksia.


Läsnäolo tässä hetkessä sen äärellä mikä on, paljastaa kasvusi siemenet.


Sen sijaan että väistäisit, kohtaat.


Siitä syntyy kasvu, jota et ehkä edes uskonut mahdolliseksi.


Lataa ilmainen ihmisenä kasvun opas. Siinä kuvaan tarkemmin yllä mainittuja tekijöitä, jotka vaikuttavat ihmisen kypsymiseen.


> Lue lisääElokuussa alkaa Yhteys™-kasvuryhmä, joka tukee ihmisenä kasvua tavalla, joka ei aiemmin ole ollut mahdollista. Dr. Jani Roman on perhekonstellaation pioneeri Suomessa ja auttanut jo tuhansia suomalaisia pääsemään yhteyteen itsensä kanssa. Kasvuryhmässä osallistujat saavat kokea useita elämää mullistavia konstellaatioita, jakaa ajatuksiaan ja kokemuksiaan muiden kanssa – ihminen kasvaa vuorovaikutuksessa – ja kuulla Janin pohdintoja ihmisenä kasvun kysymyksistä.


Yhteys™-kasvuryhmä tarjoaa aiempaa useammalle mahdollisuuden saada merkittävää tukea omalle kasvulleen. Se on huomattavasti edullisempi kuin perinteiset kasvuryhmät, mutta siitä huolimatta tarjoaa jopa syvempää yhteyttä ja vuorovaikutusta kuin monet perinteiset.
483 katselukertaa0 kommenttia