Etsi
  • Jani Roman

Kahtiajakautunut maailma, QAnon ja tiedevastaisuusMaailma on jakautunut kahtia.

Hätkähdin aamulla HS:n vaalivalvojaisia kuunnellessani kirkkohistorian ja historian dosentti Markku Ruotsilan analyysiä. Hän ennusti yhtenä harvoista Trumpin voiton 2016 ja on tällä kannalla myös nyt.

Sitä en niinkään hätkähtänyt, vaan hänen määritelmäänsä näistä kahdesta osapuolesta. Hänen mukaansa yksi puoli pitää tiedettä korkeimpana auktoriteettina ja toinen Raamattua. Ensimmäinen puoli luottaa valtioon, ja jälkimmäinen yksilön vapauteen, jossa valtion tulee sekaantua mahdollisimman vähän ihmisten elämään.

Hätkähdykseni tuli siitä tavasta, jolla Ruotsila sanoi: ”pitävät tiedettä korkeimpana auktoriteettina”.

Olen nimittäin viime aikoina miettinyt paljonkin sitä, että monelle vaihtoehtoispiireissä mukana olevalle tiede on jotain negatiivista.

Sain välähdyksen siitä, miten joku voi ajatella ”vastapuolen” pitävän tiedettä korkeimpana auktoriteettina.

Minulle sellainen on vieras ajatus. Siis että ”tiede” olisi korkein auktoriteetti.

Tämä kaikki kuvaa sellaista kehitystasoa, jota Harvardin yliopiston professori Robert Kegan kuvaa kolmannella tasolla olevaksi ihmiseksi. Ehkä olet jo tutustunut niihin kirjoittamassani Ihmisenä kasvun oppaassa?

Kolmas taso (tasoja on viisi) on ensimmäinen aito aikuisen kehitystaso, mutta sen haasteena on ideologiat. Ihminen ottaa ne todesta, kuten poliittiset ideologiat tai uskonnolliset ideologiat.

Silloin maailma jakaantuu ”meihin” ja ”niihin”. Nähdään vastakkainasettelua. Maailma siis jopa näyttäytyy ensisijaisesti vastakkainasettelun dynamiikan kautta.

Tätä kuvaa fantasia hyvän ja pahan välisestä taistosta. Suuri osa viihde- ja uskonnollisesta kirjallisuudesta perustuu siihen.

QAnon on nyt tuonut tuon kristillisen fantasian myös niille, jotka eivät ehkä kirkollisesti usko. Puhutaan korkeammille värähtelytasoille nousemisesta, ja että maailmassa on käynnissä suuri puhdistus, josta seuraa uusi aika.


Mitä muuten tiedät Buddhasta?

Kirkko määrittää buddhalaisuuden uskonnoksi, vaikka Buddha ei koskaan puhunut jumalasta. Hänen viestinsä voi kiteyttää näin: tunne itsesi.

Hänen jälkeensä jotkut alkoivat palvoa häntä jumalana ja syntyi buddhalainen uskonto.

Kaikki tämä on luonnollista seurausta siitä, kun ihminen on kolmannella tasolla. Hänen maailmassaan kaikki liittyy ideologioihin, siis fantasioihin.

Paradoksaalista on, että Buddha pyrki tukemaan heräämistä näistä fantasioista, jotta ihminen voisi olla oikeasti läsnä todellisuudessa.

Tieteen pitäminen korkeimpana auktoriteettina kuulostaa minusta samankaltaiselta unelta.

Mutta tuollainen käsitys selvittää minulle, miksi jotkut ovat tiedevastaisia. Olen viime aikoina, yrittäessäni ymmärtää QAnonia ja ”korona on huijausta” sanomaa, pohtinut, miten laajalle epäluottamus tutkimukseen on levinnyt. Näin näyttäisi olevan ainakin ns. vaihtoehtoispiireissä.

Jos todella ajattelee, että joku toinen pitää ”tiedettä korkeimpana auktoriteettina”, niin sehän vertautuu täysin uskonnollisiin fantasioihin, kuten hyvän ja pahan väliseen taisteluun. Sellaiselta pohjalta katsottuna tiedekin on silloin uskon asia.

Suhtaudun tieteeseen toisin. Minulle itsensä tunteminen on samanlainen prosessi kuin tieteen tekeminen. Se on aitoa tutkimista. Pyrkimystä ymmärtää. Rohkeutta kyseenalaistaa hypoteesinsa, jotta voi nähdä metsän puilta. Hypoteeseissakaan ei muuten ole mitään vikaa, päinvastoin, niitä tarvitaan. Ongelma niistä syntyy silloin, kun ne ovat vahvoja ennakkopäätöksiä, siis uskonnon kaltaisia ”korkeimpia auktoriteetteja”, joita ihminen ei voi aidosti tutkia.

Ihmisen mieli on rajallinen. Mutta se voi myös kehittyä. Tosin tutkimusten mukaan viisastuminen on harvinaista: harva herää fantasioista.

On siis luonnollista, että ihmiset ovat Keganin mallia mukaillen pääasiassa kolmannella tasolla – se on eläinkunnassa jo suuri saavutus, ja se mahdollistaa yhteiskuntien rakentamisen. Sillä tasolla ihminen on sosiaalinen, empaattinen ja me-henkinen. Empiiristen tutkimusten mukaan valtaosa ihmisistä kuitenkin jää tälle tasolle, ja sillä on merkittävät seuraukset, vaikkapa poliittisesti, kuten näemme.

Neljännelle tasolle nouseminen on vapautumista alitajuisista projektioista ja perhehistoriasta tulevista haavoista ja traumoista, ja sitä kautta poliittisista vakaumuksista. Ihminen herää unestaan.


Voit lukea lisää ihmisen kasvun mahdollisuuksista Ihmisenä kasvun oppaasta.Tätä kasvutyötä teemme tammikuussa alkavassa Yhteys-kasvuryhmässä: syvällistä kasvu- ja terapiatyötä koronaturvallisesti. Syntyy yhteisöllisyyttä, vuorovaikutusta ja vertaistukea, jopa enemmän kuin monesti läsnäolevissa ryhmissä. Aitoa itsensä kohtaamista.

Ensimmäinen ryhmä alkoi elokuussa, ja nyt hieman yli puolen välin jälkeen osallistujien palautteiden keskiarvo on tasan 5/5.


Kun ajattelen niitä syvällisiä, ajan pysäyttäviä konstellaatioita, joita olemme saaneet kokea kerta toisensa jälkeen, en ihmettele palautteita. Tämä työskentely nostaa meitä kohti neljättä tasoa.

”Erinomaisesti ohjatut konstellaatiot ja erinomainen ryhmähenki + mahtavat pienryhmäkokoontumiset!”

”Kiitos Jani, tämä on niin valtava prosessi, että mielestäni vähemmän on enemmän ja nyt tuntuu siltä, että ei yhtään enempää tarvitse olla.”

”Jo Oma voima -kurssi sai tämän alkuun ja nyt jatkan helpottuneempana, ihan kun olisin kevyempi, katson ihmisiä jotenkin eri silmin, etenkin siskoani, poikiani ja ympäristöäni. Tunnistan omia kuoppiani, taakkojanikin... en nyt syytä ketään.”

”Konstellaatio näyttää toimivan vaikka olemme etänäkin. Tunteet tulevat samalla lailla vahvoina kuin paikalla olevassa ryhmässäkin.”

Jotkut ovat miettineet, että miten konstellaatiot toimivat etänä. Olen askel kerrallaan tutkinut niiden tekemistä, ja voin nyt tehdä konstellaation usealla tavalla verkon kautta – ja osallistujat eivät edes tule ajatelleeksi, että miten se tehdään. Oleellista ei mielestäni olekaan tekniikka, vaan ymmärrys siitä, mitä teemme.

Monisukupolviset syvälliset konstellaatiot onnistuvat aivan yhtä hyvin verkon kautta kuin läsnäolevissa ryhmissä. Ehkä jopa paremmin, sillä kenenkään ei tarvitse lähteä minnekään. Jokainen voi olla omassa kodissaan ja kokea ne voimakkaat tunteet, jotka konstellaatiosta lähtevät liikkeelle.

590 katselukertaa0 kommenttia